Kako stvoriti stress free oazu u vlastitom domu

Nekoliko prijedloga kako opremiti i stvoriti svoju sobu ili kutak za opuštanje

U svakodnevnom životu stres je neizbježan, pogotovo u današnje vrijeme pandemije. Razne situacije na poslu, u obitelji, u školi, financije i ostali aspekti života, popraćeni su svakodnevnim stresom, nekada zanemarivim, a nekada takvim da nam na kraju dana jednostavno treba odmor i odmak od svega. Treba nam nešto što će nam odvratiti pažnju i misli od užurbanog stresnog dana, opustiti nas i umiriti prije spavanja, te nam pomoći da napunimo baterije za još jedan novi dan koji nas čeka.
Uslijed pandemije puno ljudise odreklo svojih aktivnosti u slobodno vrijeme, izlazaka i druženja, te su počeli sve više vremena provoditi u svojim domovima. S toga si možemo i/ili moramo stvoriti neki kutak ili prostor u svom domu koji će na kraju dana biti utočište i mjesto za opuštanje.

Evo nekoliko prijedloga kako opremiti i stvoriti svoju sobu ili kutak za opuštanje.

1. Odaberite mjesto u domu gdje imate dosta prirodne svjetlosti. Sunce pozitivno djeluje. Možda imate lijep pogled kroz prozor na vrt ili prirodu, iskoristite tu poziciju. Također, ako prostor više koristite krajem dana ili u zimskim mjesecima, odnosno pretežno po mraku, pobrinite se za ambijentalnu rasvjetu u prostoru. Postavite podnu lampu koja daje toplo žućkasto svjetlo ili ako imate mogućnosti montirajte zidne lampice koje bacaju snop svijetla prema stropu i prema podu.

2. Nabavite fotelju ili stolac sa rukonaslonom koji je udoban, od tople mekane tkanine, te neutranih ili pastelnih boja. Dekica i jastuk su svakako dobri dodatci. Fotelja može biti manjih dimezija i lagane konstrukcije, te ako nemate puno prostora, može biti sastavni dio dnevnog boravaka, a kada vam zatreba, jednostavno je preselite u svoju oazu mira. Uz nju vam je potreban i mali stolić na koji ćete odložiti knjigu ili čaj, mirisnu svijeću ili difuzor s eteričnim uljem.

3. Prostor bi trebao biti opremljen namještajem koji je napravljen od prirodnog materijala, odnosno drveta jer će djelovati puno toplije. Izbjegavajte hladne materijale kao što su staklo, krom, metal. Namještaj neka bude u prirodnim tonovima, nikako jarkih ili tamnih boja.

4. Boje imaju jako bitnu ulogu u prostoru. Svijetlije i nježnije nijanse opuštaju, pogotovo nijanse plave i zelene, kao i prirodni tonovi bež i svijetlo smeđe boje. Obojite jedan zid ili dio zida. Svakako izbjegavajte tamne i jarke boje. Bijela neka uvijek bude baza, jer asocira na čistoću i mir, te daje više svjetla prostoru. Nemojte pretjerati s bojama, dovoljne su dvije nijanse. Ionako ćete sa ukrasnim detaljima dodatno „obojati“ prostor.

5. Unesite prirodu u prostor. To su naravno razne biljke lončanice, možda neka kamena vaza ili stolić s kamenom pločom. Možete na pod, ispred foteljice, staviti mali vuneni tepih. Akvarij dokazano djeluje opuštajuće, vjerujte mi, gledat ćete u njega kao u neki blockbuster. Izbjegavajte plastično ukrasno bilje, ono neće dati opuštajuću atmosferu prostoru.

6. Okružite se predmetima koji su vam dragi, koji vam bude ugodne emocije, ali ne prejake, tako da možete zadržati osjećaj smirenosti. To mogu biti fotografije obitelji, s putovanja, dječji crteži, umjetnine – slike i skulpture, vama drage knjige. Možda ćete naći mjesto za gramofon i stare ploče.

7. Ako se i dalje ne budete osjećali ugodno u svojoj stress free oazi, možete razmisliti o tome da unajmite arhitekta, dizajnera interijera ili licenciranog feng shui stručnjaka koji će vam pomoći u preobrazbi vašeg prostora. Na temelju trendova, kombinacije boja, materijala i namještaja, kao i ukrasa i dodataka pomoći će vam da sve djeluje skladno, toplo i ugodno, ali ne i prenatrpano.